Alle utdanningsretninger har et visst innslag av teori, men dersom du velger yrkesfag, vil mye av teorien være rettet mot den jobben du utdanner deg til. Skal du bli bilmekaniker, vil du måtte lese om motorer og biler, og hvis du studerer til å bli naturforvalter, må du lese om lover og regler som gjelder for bruk av naturen. Du kommer sjelden helt unna teori, men dersom teorien er målrettet mot det du ønsker å utdanne deg til, er det ofte lettere å komme seg gjennom den teoretiske utdanningen.

Praksis er viktig i yrkesfag

Men innen alle yrkesfag, er praksis veldig viktig. Håndverk kan bare lærer gjennom å gjøre ting selv. Du kan lese hundre bøker om å bygge et hus, men det hjelper lite dersom du aldri har holdt i en hammer eller en sag. Det samme gjelder dersom du skal utdanne deg som lastebilsjåfør. Du må ha praktisk erfaring for å gjøre jobben skikkelig.

Den praktiske læringen er kanskje noe av det beste med yrkesfag, for når utdanningen er ferdig, kan du gå rett ut i jobb. Mange blir til og med ansatt mens de er under opplæring, for eksempel hos den bedriften der de har praksis.

Gir yrkesfag jobbgaranti?

Noen har en oppfatning av at yrkesfag gir jobbgaranti. Slik er det selvsagt ikke alltid, men det er et faktum at Norge mangler folk med yrkesfaglig kompetanse. Hvor lett det er å få jobb, avhenger likevel av hvilket yrkesfag du velger. Du skal selvsagt ikke velge utdanning bare basert på hvor lett det er å få jobb, men dersom valget står mellom to utdanninger, er det lurt å ta med dette i betraktningen. Hvis det er mangel på folk innen et fagområde, kan det hende du er bortimot garantert jobb rett etter studiene, og det vil selvsagt være en stor fordel når den dagen kommer.